Glycoproteins (glikoproteiny) Składnik o wyraźnie pielęgnacyjnym charakterze, zbudowany z części białkowej i cukrowej, ceniony w kosmetykach za zdolność do poprawy nawilżenia, wygładzenia oraz...
Szukaj w przepisach
Recipe Categories
- Dezodoranty
- Ekologiczny ogród
- Higiena jamy ustnej
- Kąpiel i prysznic
- Korektory, bazy
- Kremy do twarzy
- Kremy, balsamy
- Łatwe przepisy z 3 składnikami
- Łatwe w przygotowaniu receptury
- Makijaż ust
- Maseczki do włosów
- Maseczki, peelingi do twarzy
- Mydła
- Odżywki do włosów, kuracje
- Peelingi do ciała, produkty złuszczające
- Pielęgnacja dłoni i stóp
- Pielęgnacja oczu
- Pielęgnacja ust
- Podkłady, pudry
- Poradniki i przewodniki
- Porady
- Porady zdrowotne
- Produkty do demakijażu, środki czyszczące
- Przepisy dla niemowląt i dzieci
- Przepisy domowe
- Przepisy kosmetyczne dla kobiet w ciąży
- Przepisy na aromaterapię
- Przepisy na domowe lekarstwa
- Przepisy na pielęgnację ciała
- Przepisy na pielęgnację skóry
- Przepisy na pielęgnację skóry w słońcu
- Przepisy na pielęgnację włosów
- Przepisy na świece
- Receptury dla mężczyzn
- Receptury dotyczące higieny osobistej
- Receptury kosmetyków do makijażu
- Receptury na masaż
- Receptury perfum
- Receptury zawierające maksymalnie 5 składników
- Serum, olejki do twarzy
- Słowniczek kosmetyczny
- Spraye, serum
- Stylizacja włosów
- Szampony
- Toniki
- Tusz do rzęs, Eyeliner
Najnowsze wpisy
Glycolipids (glikolipidy) Glikolipidy to składniki zbudowane z części cukrowej i lipidowej, cenione w kosmetykach za swój biomimetyczny, pielęgnacyjny charakter. W recepturach szczególnie dobrze...
Glycolic Acid (kwas glikolowy) Kwas glikolowy to jeden z najbardziej rozpoznawalnych kwasów AHA, ceniony za intensywnie odnawiający charakter i zdolność do wyraźnej poprawy wyglądu skóry. Dzięki...
Glycine Soja Oil (Olej Sojowy) Glycine Soja Oil, czyli olej sojowy, to składnik kosmetyczny pozyskiwany z nasion soi (Glycine soja). Zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, lecytynę...
Glycine (glicyna) Aminokwas stosowany w kosmetykach jako składnik kondycjonujący, nawilżający i poprawiający komfort skóry oraz włosów. Dzięki wysokiej zgodności z naturalnym profilem aminokwasowym...
Glyceryl Stearate SE (samoemulgujący stearynian glicerylu) Emulgator i składnik konsystencjotwórczy pochodzenia roślinnego, będący estrem gliceryny oraz kwasu stearynowego, w wersji samoemulgującej....
Glyceryl Stearate Citrate (cytrynian stearynianu glicerylu) Łagodny emulgator pochodzenia roślinnego, będący estrem gliceryny, kwasu stearynowego i kwasu cytrynowego. W kosmetykach pomaga łączyć fazę...
Glyceryl Stearate (stearynian glicerylu) Emolient i emulgator pochodzenia roślinnego, będący estrem gliceryny oraz kwasu stearynowego. W kosmetykach pomaga łączyć fazę wodną i olejową, wspiera...
Glyceryl Oleate (oleinian glicerylu) Emolient i emulgator pochodzenia roślinnego, będący estrem gliceryny oraz kwasu oleinowego. W kosmetykach pomaga zmiękczać, wygładzać i kondycjonować skórę oraz...
Glyceryl Citrate/Lactate/Linoleate/Oleate (cytrynian/mleczan/linoleinian/oleinian glicerolu) Wielofunkcyjny ester kosmetyczny pochodzący od gliceryny oraz kwasów organicznych i tłuszczowych, takich...
Glyceryl Caprylate (kaprylan glicerolu) Wielofunkcyjny składnik otrzymywany z glicerolu i kwasu kaprylowego, ceniony w nowoczesnych formulacjach za to, że łączy lekko zmiękczający charakter z bardzo...
Glycerin (gliceryna) Jeden z najbardziej cenionych składników nawilżających w kosmetyce, znany ze swojej zdolności do wiązania wody i poprawy komfortu skóry. W recepturach nadaje formulacji bardziej...
Gluconolactone (glukonolakton) Glukonolakton to składnik z grupy PHA, ceniony w nowoczesnej pielęgnacji za to, że łączy delikatne złuszczanie z działaniem nawilżającym i pielęgnującym. Szczególnie...
Gleditsia Triacanthos Seed Extract (ekstrakt z nasion glediczji trójcierniowej) Botaniczny ekstrakt pozyskiwany z nasion Gleditsia triacanthos, ceniony przede wszystkim w kosmetykach do włosów. To...
Ginkgo Biloba Leaf Extract (ekstrakt z liści miłorzębu japońskiego) Ekstrakt roślinny otrzymywany z liści miłorzębu japońskiego, ceniony w kosmetykach za właściwości antyoksydacyjne, kondycjonujące i...
Geranyl Acetate (octan geranylu) Aromatyczny ester stosowany w kosmetykach jako składnik zapachowy, ceniony za świeży, kwiatowy, słodkawy i lekko owocowy profil olfaktyczny, z nutami mogącymi...
Geraniol (geraniol) Związek aromatyczny stosowany w kosmetykach jako składnik zapachowy oraz element kompozycji perfumeryjnych, rozpoznawalny dzięki świeżemu, kwiatowemu zapachowi przypominającemu...
Gentiana Lutea Root Extract (ekstrakt z korzenia goryczki żółtej) Botaniczny ekstrakt pozyskiwany z korzeni goryczki żółtej Gentiana lutea, ceniony za swój wyraźnie roślinny, szlachetny charakter i...
Gaultheria Procumbens Leaf Oil (olejek z liści golterii rozesłanej / wintergreen) Naturalny olejek eteryczny pozyskiwany z liści golterii rozesłanej (Gaultheria procumbens), wyróżniający się bardzo...
Gardenia Tahitensis Flower (Kwiat Gardenii Tahitańskiej) Gardenia Tahitensis Flower, czyli kwiat gardenii tahitańskiej, to egzotyczny składnik kosmetyczny znany ze swoich wyjątkowych właściwości...